Alumnat d'ESO al FIET 2015

dimarts, 30 de juny de 2015

Dilluns, 29 de juny, alumnes d'ESO del nostre Institut, dirigits per la professora Mònica Escarcellé, han presentat al FIET 2015, experiències fetes gràcies al SMiLE Programme.
Les activitats es basen en l'ús en context de les llengües estrangeres i de les noves tecnologies.

FIET 2015
SMiLE Programme

Comiat de l'alumnat de 4t d'ESO

dissabte, 20 de juny de 2015

Divendres, 19 de juny, l'alumnat de 4t d'ESO va celebrar el seu comiat a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona. L'acte va ser presidit per l'alcalde de Tarragona, senyor Josep Fèlix Ballesteros. L'acompanyaven la senyora Rosa maria codines, inspectora del Departament d'Ensenyament, el senyor Àngel Muñoz, director de l'Institut, el senyor Pròsper Gomis, cap del Departament de Tecnologia i la senyora Begoña Floria, tinent d’alcalde de de Mobilitat, Cultura i Festes. L'acte va ser presentat pels alumnes Esther Andrés i Víctor Figueroa. Des de l'Institut us enviem a tot l'alumnat i les famílies els nostres millors desitjos.

Vídeo del discurs del professor Pròsper Gomis

Comiat de l'alumnat de 2n de BAT

divendres, 19 de juny de 2015

Dijous, 18 de juny, l'alumnat de 2n de BAT va celebrar el seu comiat al Claustre de l'antic convent de Sant Francesc en un acte conduït per l'alumnat, ple d'afecte i simpatia. Tot el professorat de l'Institut envia a l'alumnat i les famílies els millors desitjos.

Caminada de 1r d'ESO al Pont del Diable

dimarts, 16 de juny de 2015

Dilluns, 15 de juny, l'alumnat de 1r d'ESO va sortir d'excursió al Pont del Diable per la ruta del Francolí.

4t d'ESO canta dins la cúpula

divendres, 12 de juny de 2015

Dimarts 9/06/15 l'alumnat de 4t d'ESO, dirigit per la professora de música Carme Domingo, va cantar dins la cúpula en el seu projecte de recerca

Eva Cortès presenta Remedios Varo

divendres, 12 de juny de 2015

En un acte celebrat al Museu d'Art Modern, 11/06/15, i presentat pel doctor i crític d'Art Antoni Salcedo, la pintora, il·lustradora, gravadora i professora del nostre Institut Eva Cortès va presentar el seu llibre sobre la pintora surrealista Remedios Varo (1908-1963). L'obra és una adaptació de la tesi doctoral de l'Eva Cortès i tracta dels dibuixos surrealistes dels anys en què la pintora va viure a París i dels primers de la seva vida a Mèxico D.F.

4t d'ESO construeix una cúpula geodèsica en el seu projecte de recerca

dilluns, 8 de juny de 2015

Excel·lent labor d'equip en el muntatge de la cúpula del projecte de recerca del grup 4t d'ESO, després de moltes sessions de disseny i preparació. Aquesta és de freqüència 4, de 6 metres i mig de diàmetre i feta amb 250 tubs de PVC. Enhorabona a tot l'alumnat i als directors de l'equip, Maite Moratal, Pròsper Gomis i Ramon Masip

Vídeo de la construcció

Albert Masip 3r premi en el Premi Poincaré

dissabte, 6 de juny de 2015

Divendres 29 de maig de 2015 es va resoldre la 12ena edició del Premi Poincaré als millors treballs de Recerca de Batxillerat sobre Matemàtiques i Estadística, convocat per la facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. Albert Masip Bonet fou guardonat amb el tercer premi d'aquesta edició pel seu treball Jocs d'atzar i probabilitat. Enhorabona a ell i al seu tutor Ramon Masip!

Treball premiat
Fotografies de l'acte a la FME/UPC.

BAT d'Arts Escèniques actua a "El Magtazem"

dimecres 3 de juny de 2015

Els dies 2 i 3 de Juny, al Teatre El Magatzem (Cooperativa Obrera Tarraconense, Carrer de Reding 14) l'alumnat de l'Institut de l'Aula d'Arts Escèniques, Música i Dansa ha fet dues actuacions. Dimarts ens oferiren el concert : "Gal·lactic's, música a l'espai " i avui, dimecres, dansa i l'obra de Teatre "Premsats". "Tardes al Magatzem" per gaudir de les Arts Escèniques, la Música i la Dansa.

BAT d'Arts Escèniques llegeix a la "ruta Rusiñol"

divendres 29 de maig de 2015

Un grup d’alumnes de l’INS Pons d’Icart del Batxillerat d'Arts Escèniques, llegiren els textos seleccionats a la ruta organitzada per l’Associació de Veïns de l’Oliva i la Biblioteca Pública de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona (23/05/15).
La ruta “Josep Yxart vist per Santiago Rusiñol. Ruta literària i homenatge” va permetre rememorar la figura del crític literari tarragoní Josep Yxart, de qui s’acompleixen enguany 120 anys de la seva mort, i també recordar les vistites que Santiago Rusiñol, pintor, dramaturg, artista i escriptor, va fer a la nostra ciutat.
La ruta començà a les 10.15 h. del matí a la porta de l’ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font. Després anaren a la Casa Yxart (c/ Cavallers), al claustre de la Catedral, al Camp de Mart, al Cementiri de Tarragona i acabà al zig-zag de la muntanya de l’Oliva. Allí, com a cloenda de la ruta es llegiren el text escrit per Antoni Rovira i Virgili en què glossa la figura de Santiago Rusiñol. La coral l’Àncora i la coral Veus de la Terra oferiren un petit concert, just en el lloc on l’any 1928 la Coral l’Àncora va col·locar un pedró d’homenatge a l’artista. Santiago Rusiñol va estar prou present a la vida social i intel·lectual de Tarragona. Per exemple, a les planes del setmanari El Francolí de finals del segle XIX, com a soci de mèrit de l’Ateneo Tarraconense de la Clase Obrera o com a soci honorari del Cor l’Àncora. El grup d’escriptors i artistes de Tarragona amb qui Rusiñol es va relacionar és ampli, però sobretot cal destacar Josep Yxart, mestre i amic que va convidar-lo a visitar Tarragona el mes de juny de 1894. De la visita en van resultar una sèrie de quadres de la ciutat i una petita crònica escrita de les prop de cinc setmanes passades a Tarragona. El títol és “A l’Yxart” i es va publicar al llibre Anant pel món. És sobretot, però, un record molt emotiu del seu amic Yxart que va morir l’any següent, el 1895. Aquest text fou el fil conductor del passeig. La segona estada de Rusiñol a Tarragona és de 1897, de la mà de Joan Ruiz i Porta. Com a testimoni en queden algunes fotografies i un apunt periodístic de Francesc Carbó (Quiquet) on explica com Rusiñol pintava al jardí del claustre de la catedral.

Taller de Geometria a 4t d'ESO

dimarts 26 maig de 2015

L'alumnat de 4t d'ESO aplica els seus coneixements de trigonometria en el context del càlcul de l'altura de la façana del pati de l'Institut.

Alumnat de la Neue Schule Wolfsburg a "Els Munts"

dissabte 9 de maig de 2015

Els alumnes d'intercanvi de la Neue Schule Wolfsburg han visitat la vila romana de "Els Munts" a Altafulla.

Neue Schule Wolfsburg

Alumnat de la Neue Schule Wolfsburg a la Tarraco romana

dimarts 5 de maig de 2015

Els alumnes alemanys de la Neue Schule Wolfsburg han visitat avui la Tàrraco romana amb els professors Maite Blay i Marc Parisi.

Neue Schule Wolfsburg

Juan Carlos Elijas y "El todo por los cuernos"

dissabte 25 d'abril de 2015

Gran espectacle el d'avui 25/04/13 a la sala El Cau. "El todo por los cuernos". Felicitats, Juan Carlos Elijas

Alumnes de Literatura Universal llegeixen el "Quijote"

dissabte 25 d'abril de 2015

Homenatge a Cervantes i el Quijote organitzat per la URV i celebrat al CRAI, 23/04/15. Van participar Andrei Baltaretu, Viktor Nikolaev i Mariona Vidal, alumnes de literatura universal amb el professor Juan Carlos Elijas. Es tractava de llegir aquest clàssic en llengües diferents. Molt bona lectura de Andrei Baltaretu en romanès, Viktor Nikolaev en búlgar i Mariona Vidal en català.

CRAI

Alumnat d'ESO a Wolfsburg (Alemanya)

dijous 23 d'abril de 2015

Alumnes de l'Institut acompanyats per Alia Syed i Marc Parisi a Alemanya d'intercanvi amb la Neue Schule de Wolfsburg.

Neue Schule Wolfsburg

Sant Jordi 2015

dijous 23 d'abril de 2015

Aquesta ha sigut una bona i agradable diada. L'alumnat de 1r de BAT i el professorat han muntat una parada a la Rambla. A l'Institut s'han repartit els premis literaris en llengues catalana i castellana. Finalment, al llarg del matí els grups d'alumnes amb el professorat han recorregut les parades de llibres de la Rambla.

Anemx+mates 2015

dimecres 22 d'abril de 2015

S'ha cel·lebrat (22/04/15) la 5a sessió dels tallers "anemx+mates". S'ha treballat al voltant d'una visió dinàmica de la simetria dels mosaics, rosasses i sanefes, amb alumnat de 4t d'ESO de la nostra província.

Materials
APMCM

'El todo por los cuernos'. Amb poemes de J.C. Elijas

dimarts 21 d'abril de 2015

Dissabte 25 d'abril a les 20.30 "El todo por los cuernos" a la sala "El Cau". Fusió de música electrònica i els poemes del nostre professor de Literatura Castellana i poeta Juan Carlos Elijas amb projeccions d'Alejandro Rodríguez.
Invitació de Juan Carlos Elijas:
Santi Palau (música) i Quique Culebras (veu) porten a terme treballs com el que us presento. Alternen el recitat poc convencional amb la música electrònica. La combinació resulta, si més no, atípica i suggerent. En aquesta ocasió s'han fixat en poemes sortits de la meva ploma pèntium, assumpte que és molt d'agrair. L'exposició en públic promet, ja que el desplegament tecnològic sempre és un repte. Seran a Tarragona el proper dissabte 25 d'abril a les 20,30 a la sala El Cau (Trinquet vell, 2), que ofereix les prestacions de so i imatge que requereixen L'esforç ha estat i és incommensurable. Si voleu acompanyar-nos, allà ens veiem. M'encantarà saludar-vos.

No somos genios

L'alumnat de la USEE visita Montblanc

divendres, 17 d'abril de 2015

El dijous 16 d'abril l'alumnat de la USEE va fer una visita guiada a Momtblanc, aprofitant que la vila estava engalanada per celebrar la 28a Edició de la Setmana Medieval. Van veure la muralla, pujar a les seves torres i passejar pel pas de ronda. També van visitar les esglèsies de Sant Miquel i de Santa Maria, el pla de Santa Bàrbara i l'antic hospital medieval de Santa Magdalena amb el claustre més petit de Catalunya.

ESO i BAT al "33 Saló del Còmic" i al "Pixar, 25 anys d'animació"

dijous, 16 d'abril de 2015

Alumnat d'ESO i BAT ha visitat el "33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona" i l'exposició "Pixar. 25 anys d'animació" al CaixaForun de Barcelona. La sortida ha estat organitzada per la professora Eva Cortés del Departament de Visual i Plàstica de l'Institut, amb l'acompanyament de les professores Teresa Fortuny, Marta Blasco i Maite Moratal.
Saló del Còmic
PIXAR

BAT d'Ars Escèniques a l'Institut de Teatre

dijous 16 d'abril de 2015

L'alumnat de 1r de Barxilleerat d'Arts Escèniques amb la professora Mar López i el professor José Luis Torres han visitat l'institut del Teatre.
Institut del Teatre

Anemx+mates. 4a sessió

dijous 16 d'abril de 2015

L'Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals i el Departament de Matemàtiques de l'Institut ha organitzat (15/04/15) la 4a sessió dels tallers "anemx+mates". Hem estat a gust treballant la 'Geometria amb GeoGebra' amb alumnat de 4t d'ESO de la província molt ben disposat, receptiu i treballador. Bones sensacions! El dia 22/04/15 se celebrarà la 5a sessió amb treball sobre una visió dinàmica de la simetria dels mosaics, rosasses i sanefes.
Materials de la 4a sessió

Enigma Sant Jordi

dilluns 13 d'abril de 2015

Ha començat el concurs 'Enigma Sant Jordi. Els reptes es troben davant de consergeria.

2n d'ESO B al Cau Ferrat

divendres, 27 de març de 2015

L'alumnat de 2esoB, amb la professora Mar López, visita el Museu del Cau Ferrat, antiga casa-taller de Santiago Rusiñol a Sitges.
Museu del Cau Ferrat

Alumnat danès d'intercanvi. 1r de BAT

dilluns, 23 de març de 2015

L'alumnat danès d'intercanvi ha compartit classes amb els nostres alumnes de batxillerat. Els desitgem una bona estada.

Eclipsi de Sol al pati de l'Institut

divendres, 20 de març de 2015

A les 9.00 del matí ha començat l'activitat al voltant de l'eclipsi de Sol conduïda pel professor Ramon Masip. La curiositat i bona disposició de l'alumnat, i el treball de les reporteres gràfiques Marien Pérez, Begoña Periàñez, Mar López, Roser Figueras i Pilar Izquierdo han fet possible un magnífic reportatge fotogràfic i que aprenguéssim i gaudíssim de l'activitat

Segon de BAT a Berlin

divendres, 20 de març de 2015

Segon de BAT en ruta a Berlín. Anirem afegint fotos en aquest àlbum. Bon viatge!

Quart d'ESO a Madrid

divendres, 20 de març de 2015

Quart d'ESO en ruta a Madrid. Anirem afegint fotos en aquest àlbum. Bon viatge!

Premi Cangur 2015

dijous, 19 de març de 2015

Una bona passejada i a fer matemàtiques! 81 alumnes de l'Institut han participat en el Premi Cangur 2015.

2n d'ESO amb Fernado Lalana

dijous, 19 de març de 2015

L'escriptor Fernando Lalana comparteix la seva experiència narrativa amb l'alumnat de 2n d'ESO. Obra: "Nunca más"

Arts escèniques a les escoles 2015

dilluns, 16 de març de 2015

Ressenya a 'notícies tgn'

Els grups de les matèries d’Arts Escèniques i d’Anàlisi i Pràctica Musical visiten l’Escola del Miracle i l’Escola Saavedra per oferir actuacions als alumnes de sisè que el curs 2015-16 formaran part de del primer curs de l’ESO a l’Institut. Han representat muntatges que s’han creat ex-professo pels alumnes de les escoles, tant des del punt de vista dramàtic com a musical. De la mateixa manera, relacionat amb el programa de l’impuls de les llengües estrangeres (a l’institut s’ofereixen com a primeres i segones llengües, a banda de l’anglès, el francès i l’alemany), s’han fet intervencions a l’escola Pau Delclòs, on els alumnes han practicat l’anglès vinculat a les noves tecnologies i, al mateix temps,els alumnes de les escoles han assistit a l’institut a fer-ne pràctiques. Aquesta experiència es presentà al Mobile Congress de Barcelona. El compartiment amb les escoles adscrites dels alumnes estrangers, nadius, dins el projecte SMiLE PLUS, vinculats amb la URV, ha estat prou satisfactori en tots els sentits: alumnes, famílies i equips docents.

Projecte Smile 2015

dilluns, 16 de març de 2015

Ressenya a 'notícies tgn'

Grup d'alumnes del PIM (Programa Intensiu de millora) de l'Ins Pons d'Icart que practiquen l'anglès amb una noia nativa del projecte Smile Plus

La USEE visita el Centre Cívic de la Part Alta

dijous, 12 de març de 2015

Pilon's Street a Facebook

L'alumnat de la USEE ha visitat el Centre Cívic de la Part Alta i ha fet una parada al PILON'S STREET

4t d'ESO a l'Escola d'Hosteleria de Cambrils

dimecres, 11 de març de 2015

L'alumnat de 4esoC visita l'Institut Escola d'Hosteleria a Cambrils amb la professora Anna Muntaner i fan unes pràctiques

Portes obertes 2015

dimecres, 25 de febrer de 2015

Disseny, tecnologia, humanitats i més, en l'acollida del futur alumnat i els seus pares en les Portes Obertes. Agradable trobada (dimecres 23/02)

Escales i coixins matemàtics

dimecres, 25 de febrer de 2015

La professora Marien Pérez ens obsequia amb unes magnífiques imatges de les escales de l'Institut integrades en les escales de Tarragona i, també, amb uns coixins matemàtics.

Conferència: GeoGebra en la didàctica i divulgació matemàtica

dissabte, 21 de febrer de 2015

El professor Ramon Nolla ha impartit la conferència: "GeoGebra en la didàctica i divulgació matemàtica". Ha sigut en el marc de les VII Jornades de l'Associació Catalana de GeoGebra al Campus de la Ciutadella, UPF.
- Resum de les jornades
- Material de la conferència

Port de Tarragona. 1r de BAT

dissabte, 21 de febrer de 2015

L'alumnat de 1r de BAT, amb la professora Maite Blay, ha assistit a l'activitat del Port de Tarragona, "De l’Arxiu al Museu: un recorregut per la història del Port. El barri del Serrallo.""
Web del Port de tarragona de l'activitat i PDF

Carnaval 2015 i jornades esportives al Pons d'Icart

divendres, 13 de febrer de 2015

Reportatge fotogràfic de la cel·lebració del Carnaval 2015 i de les jornades esportives amb gran èxit de participació i bon ambient .

Carnaval al Pons d'Icart

dijous, 12 de febrer de 2015

Carta a les famílies

Recordem que el dies 16 i 17 de Febrer són festius de lliures disposició i no hi haurà classes.

Quart d'ESO en el projecte "Teens' Lab" de APQUA de la URV i BASF

dijous, 29 de gener de 2015

Activitat : " El laberint de les substàncies" , Teen's Lab de BASF a la URV. L'alumnat de 4t ESO amb les professores Roser Figueras i Conchi Vaz, dirigit per monitors, va realitzar una sèrie d'experiments amb la finalitat d'identificar diverses substàncies, en els laboratoris de l'ETSEQ de la URV. Seguidament vam realitzar una visita guiada, a les instal·lacions de la BASF.

- Àlbum de fotografies
- Web del projecte

Magí Aloguin guia pels espais de la guerra civil

diumenge, 25 de gener de 2015

El professor Magí Aloguín, del Departament de Ciències Socials del nostre Institut, ha conduït la "Ruta pels espais de la Guerra Civil al Port de Tarragona", 25/01/15.

Segona Copa Cangur

dimarts, 20 de gener de 2015

Aquesta competició consisteix en la resolució de problemes de matemàtiques per equips formats per alumnes de 3r i 2n d'ESO.
Informació de la II Copa cangur a la SCM

Alumnes, mares i pares van fer una sessió de preparació de la II Copa Cangur. Va ser una delícia!
Avui a l'Institut Fontanelles de les Borges del Camp, un dels equips de l'Institut participants en aquest premi ha quedat en cinquena posició de 25 participants de tota la província de Tarragona.
La nostra felicitació a tots els participants, pares i organitzadors.

Quart d'ESO amb l'escriptora Anna Cabeza

dimarts, 13 de gener de 2015

Anna Cabeza en la xerrada/debat de la seva obra "Un dia sencer de blat", ha signat exemplars i ha llegit els treballs de l'alumnat de 4t d'ESO.
Ressenya del llibre

Concert i teatre de Nadal 2014

dimarts, 23 de desembre de 2014

Una gran diada, gràcies a tots els artistes i el professorat d'Arts Escèniques responsable. Reportatges gràfics dels senyors Riba, Figueras i el professor Pròsper Gomis.

Fotografies del concert

Fotografies del teatre

L'alumnat decora les aules amb "Estrelles Omega"

divendres, 19 de desembre de 2014

Decoració d'aules amb estrelles Omega, mitjançant paper plegat. Aquestses estrelles deriven d'un model de tres plans perpendiculars incidents en un punt (XYZ planar model), ideat, sembla ser, per Ed Sullivan als anys 70 i convertit en estrella per Philip Shen (1931-2004). Els seus vèrtex són els vèrtexs d'un cuboctaedre.
- Video tutorial
- XYZ planar model
- Omega Star

"Sonetos a Simeonova". Poemari de Juan Carlos Elijas

divendres, 23 de novembre de 2014

Entranyable presentació del poemari de Juan Carlos Elijas que ha format un gran tàndem amb Manuel Fuentes.

Ressenya editorial

Alumnes de BAT al teatre. Barcelona

dissabte, 8 de novembre de 2014

Els alumnes de Batxillerat assistiren el dia 29 d'Octubre a la representació de "Mar i cel" al Teatre Vitòria de Barcelona.

Els doctors Juan Carlos Elijas i Joan Colomer

dilluns, 27 d'octubre de 2014

Dues bones notícies ens fan estar d'enhorabona! Una recent i una altra de més antiga que no vam anunciar en el seu moment en no tenir presència en el Facebook i una web "poc activa". Celebrem per partida triple aquests esdeveniments: pel seu èxit personal, per la seva aportació al coneixement i per les seves implicacions en la formació del nostre alumnat.
(1) Juan Carlos Elijas ha defensat amb èxit a la UNED la tesi doctoral "El pensamiento de José Luis Giménez-Frontín a través de su obra poética, narrativa y periodística".
(2) Joan Colomer va defensar amb èxit a la UNED l'any 2009 la tesi doctoral "La construcción y la metodologia de la aritmética según los manuales escolares, Siglos XIX y XX. Un enfoque filosófico"

Primer d'ESO al Pop Art d'Antonio de Felipe

dilluns, 27 d'octubre de 2014

Sortida dels alumnes de Primer dESO a l'exposició de pop art del port de Tarragona
Web d'Antonio de Felipe

Alumnes polonesos d'intercanvi. Batxillerat

dimarts, 14 d'octubre de 2014

Per 5è any l'Institut Pons d'Icart ha rebut als nostres amics de Wroclaw a Tarragona. Ens tornem a veure la propera primavera a Polònia.

Eva Cortés exposa

Dimarts, 7 d'octubre de 2014

La professora i cap del departament de visual i plàstica Eva Cortés juntament amb altres artistes exposa la seva obra a "La Cantonada". El dimarts, 7 d'octubre a les 20 hores s'ha inaugurat l'exposició col·lectiva al Bar La Cantonada.

Reportatge de la peixera del pati

Dilluns, 22 de setembre de 2014

Fotomuntatge de la peixera del pati dissenyada per la Francina Collado i executada per l'alumnat i ella mateixa, amb fotografies de Pròsper Gomis.

Àlbum de fotografies: http://goo.gl/hFfeoj


Activitat 2014/15
Activitat 2013/14
Activitat anterior a l'octubre del 2013